Hej!

Det verkar som det är den första gången när jag skriver blogg på svenska. Jag kommer själv från Litauen och har bott i Sverige i tre år så jag ber ursäkt om jag gör något fel. Alla andra inlägg som gjorts tidigare är och kommer att stanna på litauiska. Och jag vet inte om jag kommer att gå över till svenska, kanske även engelska eller fortsätta på litauiska. Det spelar egentligen inte så stor roll tycker jag. Jag har inga ambitioner att få nån nytta från detta. Jag vill vara dela min intresse och fiske äventyrer. Kanske blir det intressant även för er.

1 April verkar vara väldigt speciell här i södra Sverige. Man får börja fiska på så kallad bästa kusten. Även om Östersjön på östkusten erbjuder på större fiskar betydligt oftare är det ju så fint på västkusten. Det håller jag med. Detta år fick jag vara med på havsöring fiske med några grabbar från min trakt. Det var Mikael, Thomas, Björn och Rikard. Trevliga fiskenördar. Det är alltid spännande att knyta nya kontakter och få känna lära andra som är lika intresserade i fiske som mig. Många roliga fiske historier, bytte av kunskap, prat om utrustning, lite skoj, bra mat och dryck är det som är bäst på såna utflykter. Fångst och fiske blir inte det viktigaste. Då blir man inte så besviken om det inte går som förväntat.

I år har jag fiskat tre gånger i Skåne. Jag älskar de platserna. Och fisket har varit ganska bra. Inga jättar men inga bom pass. Jag har också tidigare fiskat på västkusten, mest runt Halmstad och Falkenberg. Men jag har aldrig haft riktigt bra fiske. Alla fiskar som jag fått har varit ganska små. Men det finns självklart hur mycket som helst platser som man kan fiska på. Jag tror att det inte räcker med hela livet att hitta alla möjligheter. Särskilt om man får fiska bara en gång i månad och behöver åka 15-20 mil. Men man måste försöka i alla fall. Så det var väldigt spännande att få fiska på Mikaels sträckor. De är självklart ej privata men det var han som upptäckte dem. Tyvärr var förutsättningar inte optimala: nord vind som förändrades hela dagen, kyla, hög tryck, solen eller alldeles still dag utan någon vind. Man skulle vilja ha ständigt vind, moln och lite lätt regn. Tyvärr gå det inte att välja. Så det gick som det gick.

Däremot gick det ganska bra första dagen på förmiddag. Havsöring nappade och alla fick åtminstone ett napp. Alla förutom Thomas fick en fisk. Jag fick 7 fiskar och en var runt 45 cm. Jag hade ingenting att mätta med så trodde först att det var 35-40 cm fisk. Men sedan mätte jag håven och såg att det var en lite större individ. Efter lunch försämrades väder och vi fick mycket kall vind och även snöbyar. Öring blev inte så aktiv men alla fick napp. Thomas och Mikael tappade stora öringar men hur stora vet inte för de klev av innan de fick synas.

Nästa morgon var kallare och utan någon vind. Som resultat blev öring väldigt skydd. Man kunde se vakande fiskar men vi så fort man kastade där försvann alla fiskar. Eller de ville helt enkelt inte ta våra flugor. Thomas däremot lyckades att få 45 cm öring. Det verkar som han ät inte intresserad i småttingar utan letar efter stora fiskar. Bra jobbat!

Jag fick åka hem runt lunchtiden. Andra fiskade resten av dagen och även dagen efter. Tyvärr var fisket väldigt trögt och det var bara Mikael som bevisade sin skicklighet och fick tre öringar. Jag måste tacka de att jag fick vara med och se väldigt fina platser. Sverige är verkligen underbart land!

Jiggy fly

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.